Flexibele tarieven verschillen per uur en per dag. Zo kun je met je energieverbruik inspelen op de lage tarieven. Sinds 1 januari 2017 kunnen kleinverbruikers van energie- huishoudens en kleine bedrijven – gebruikmaken van flexibele energietarieven. Er zijn pas een aantal energieleveranciers die deze flexibele tarieven aanbieden. Wij vertellen je alles over de flexibele energietarieven.
Wat zijn flexibele energietarieven?
Flexibele energietarieven zijn de energietarieven die per dag en per uur verschillen en gebaseerd zijn op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs. Stroomtarieven zijn elk uur anders en die van gas verschillen elke 24 uur. Met de flexibele tarieven kun je inspelen op de voordeligste stroom- en gasprijzen door dagelijks je verbruik af te stemmen op de verschillende tarieven. Op deze manier kun je je energierekening verlagen. Wat de energietarieven per uur of per dag zijn, kun je 24 uur vooraf inzien.
Ontstaan flexibele tarieven
Bedrijven met een energieaansluiting groter dan 3×80 ampere kopen stroom in op de APX; de groothandel (verder beurs genoemd) voor stroom. Ze kunnen hun energieverbruik (en opwekking) daarop aanpassen. Voor kleine aansluitingen is het pas sinds 1 januari 2017 mogelijk om energie tegen de flexibele tarieven te ontvangen. Netbeheer Nederland heeft alle netbeheerders verplicht gesteld om de technische systemen in orde te hebben voor het afrekenen van energieverbruik van kleinverbruikers.
De flexibele tarieven passen bij de veranderingen in het opwekken van energie en het verbruik hiervan. De tarieven zijn daarmee gebaseerd op hetzelfde principe als de pier- en daltarieven, die ooit zijn geïntroduceerd om balans in het energienet te krijgen. Flexibele tarieven zijn in het leven geroepen omdat ons energieverbruik en het aanbod van energie verandert. Zo zijn er steeds meer windmolens en zonnevelden en wekken particulieren steeds vaker hun eigen duurzame energie op. Door de schommelende hoeveelheid duurzame energie die dagelijks wordt opgewekt (wel wind, geen wind, veel zon, weinig zon), bestaan er grote pieken en dalen in het energieaanbod.
Daarbij komt dat steeds meer huishoudens een slimme meter hebben. In combinatie met het monitoring systeem van Brenergie krijg je hiermee meer inzicht in het energieverbruik. Mede door die slimme meters is het voor leveranciers makkelijker om een betere inschatting te maken van de momenten waarop energie wordt afgenomen.
Gas en stroom op beurs
Stroom wordt door leveranciers ingekocht op de beurs. Deze beurs gaat geautomatiseerd. Op basis van vraag en aanbod ontstaan de marktprijzen voor de volgende dag. De variabele tarieven verschillen per uur. Bij gas komen de prijzen niet per uur maar per dag tot stand. De flexibele energietarieven worden op de beurs ingekocht, hier is stroom en gas voordeliger (10-15% bij stroom en 5-10% bij gas) dan op de lange-termijn-beurs (ENDEX). Doordat steeds meer mensen zelf stroom opwekken en dit deels aan het net terugleveren, verandert vraag en aanbod van energie. Hierdoor ontstaat er een groter verschil in stroomtarieven. Is het aanbod hoog en leveren we gezamenlijk meer aan het net, dan zijn energietarieven lager. Wordt er weinig opgewekt, dan zijn de prijzen hoger.